Este vara si ne bucuram de razele binefacatoare ale
soarelui: ne creste imunitatea, favorizeaza absorbtia vitaminei D, ne calmeaza
durerile articulare, alunga depresia. Asta daca vrem ca soarele sa ne fie prieten.
Daca nu, atunci pot aparea efectele neplacute ale expunerii irationale la
soare: pielea sufera o deshidratare, ingrosare, pigmentare, scaderea
elasticitatii, aparitia ridurilor.....si chiar dupa 20-30 ani temutul cancer de
piele; expunerea prelungita cauzeaza si arsurile solare.
De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara:
- externa; NU ne expunem la
soare in perioade de maxima intensitate (intre 10-16); ne protejam corpul
in mod adecvat-prin purtarea unei imbracaminti realizata din fibre
naturale, a unor palarii cu boruri largi, care sa acopere partile
susceptibile de arsuri; folosim ochelari de soare cu filtru UV; utilizam
creme de protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau
prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B. Cu toate acestea, sa
nu uitam ca orice crema am folosi ea NU ne poate oferi fotoprotectie suta
la suta, expunerea corpului trebuie sa se supuna acelorasi reguli, in caz
contrar creste riscul dezvoltarii unui cancer cutanat
- interna: in aceasta
perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali
liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare
uniforma si sanatoasa; acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care
sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare
proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie,
galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A,
E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii,
ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise ,
piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi; consumul regulat de suc natural de tomate, de rodie, de struguri, de nuci, creste nivelul de foto protectie al pielii; ghimbirul are
proprietatea de a preveni cancerul de piele gratie unui component,
gingerol; sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si
ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de
struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au
si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV; trebuie sa ne hidratam
adecvat (minim 2 lichide/zi-apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri
naturale; acelasi efect protector impotriva radiatiilor solare
il are si ceaiul verde; in plus, el
calmeaza si inflamatiile; se poate consuma in amestec cu menta, cu adus de lamaie
si miere; 2-3 cani/zi .
🔺Este bine sa evitati consumul de
alcool, ca si fumatul, in paralel cu expunerea la soare, deoarece studii efectuate arata ca aceste asocieri nefaste cresc incidenta cancerului cutanat !!🔻
🔺NU combinati alcoolul cu bauturile energizante,
in special daca va expuneti la soare; pot aparea variatii ale tensiunii
arteriale, uneori periculoase, tulburari de ritm cardiac, palpitaii,
iritabilitate; creste riscul aparitiei unui accident vascular coronarian sau cerebral !🔻
Este recomandabil sa utilizam, inainte si dupa expunerea la soare, creme
si lotiuni ce contin ingrediente naturale, deoarece
acestea sunt mai bine tolerate de catre piele, nu provoaca alergii si nu
dauneaza organismului asa cum se intampla cu multe produse ce contin aditivi
chimici (parabeni, oxybenzon, etc.); aloe, germeni de grau, galbenele,
brusture, ulei de catina, coenzima Q10, alge marine, masline, sesam, avocado,
laptisor de matca.
Este bine ca, cu aprox 7-15 zile inainte de expunerea la soare, sa luam suplimente ce pot activa sinteza de melanina si care ne permit sa ne bronzam mai repede; coenzima Q 10 care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare; extracte de rodie si struguri; uleiul de catina, care are o actiune protectoare si regeneratoare si in acelasi timp ne asigura o bronzare sanatoasa.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu